cpi چیست؟

خبر cpi چیست و چه تاثیری بر روی فارکس دارد؟

شاخص CPI چیست؟

شاخص CPI یا همان شاخص قیمت مصرف کننده(Consumer Price Index) ، یک فاکتور اندازه‌ گیریست که میزان پول پرداخت شده‌ی مصرف کننده ها را برای یک سبد مشخص اندازه‌گیری می‌کند. برای مثال میزان پول پرداختی یک خانواده برای یک سبد متشکل از هزینه های مسکن، پوشاک، خدمات پزشکی ،حمل و نقل و … را می‌توانیم جزو شاخص CPI در نظر بگیریم.

شاخص قیمت مصرف کننده را اداره آمار کار ایالات متحده، به عنوان میانگین وزنی قیمت‌ها برای سبد کالا و خدمات محاسبه می‌کند. اقصاددانان و تحلیلگران آمریکایی برای سنجش میزان تورم خود از شاخص های مختلفی مانند : PPI، PCE، CPI و GDP استفاده می‌کنند. اما مهمترین آنها شاخص قیمت مصرف کننده‌ یا CPI می‌باشد که در مدت های معین یک ماهه، سه ماهه و یا یک ساله منتشر می‌شود وبر روی ارزش دلار ایالات متحده و بالطبع دیگر داراییی ها تاثیر گذار است. چند عامل دیگر که روی نرخ تورم اثر می‌گذارند شامل میزان تولید ناخالص ملی، توزیع و میزان تقاضا برای کالاها هستند.

بخوانید : سودگیری از بانک های معتبر فارکس

انواع cpi

انواع گزارش CPI

ما در بازار فارکس دو نوع گزارش CPI داریم که بانک مرکزی هر دو را همزمان منتشر می‌کند.

  1. گزارش تورم یا تورم کل (Headline Inflation or CPI)
  2. خالص تورم (Core CPI)

گزارش تورم کل شامل تمام اجزای سبد مصرف کننده مانند حامل های انرژِی، خوراکی، مسکن پوشاک،تفریح، مراقبت های پزشکی، حمل و نقل و غیره می‌شود. اما گزارش خالص تورم که برای معامله‌گران و تحلیلگران بسیار مهم است شامل خوراکی و حامل های انرژِی نمی‌شود.

دلیل مهم بودن خالص تورم (Core CPI) برای معامله‌گران این است که وزن حامل های انرژی و خوراکی در آن لحاظ نمی‌شود و اطلاعات دقیقی از لحاظ تورم به ما میدهد. حامل های انرژی نوسانات شدیدی را تجربه می‌کنند و سازمان هایی مانند اوپک و دیگر فاکتور های بین المللی یر روی قیمت آنها تاثیر گذار می‌باشند. به همین دلیل دیتای غیر واقعی به تورم داخلی کشور اضافه میشود که در خالص تورم یا همان Core CPI این دیتا وجود ندارد. معمولا بازار در زمانی که گزارشات CPI منتشر می شود متشنج می گردد. پیشنهاد سرمایه گذار برتر به معامله گران عزیز این است که در زمان انتشار این اخبار از قرار دادن پوزیشن در مارکت جلوگیری کنید تا زمانی که بازار به آرامش نسبی می رسد. بسیاری از معامله گران در زمان انتشار خبر دچار ضررهای زنجیره ای می شوند که در صورت مدیریت سرمایه ی درست و ریسک مناسب میتوانید از این گزند به سلامتی گذر کنید.

بخوانید : خبر fomc چیست؟

همچنین مواد خوارکی به دلیل تقاضای ثابت آن از سمت مصرف کنندگان، برای تحلیلگران دیتای جذابی ندارد، زیرا در هر شرایطی تقاضا برای خوراکی در یک محدوده‌ی ثابت می‌باشد و نوسانات تورم ی‌تاثیر زیادی بر عرضه و تقاضای آنها ندارد. هرچه کالا و خدمات توسط مصرف کنندگان بیشتر استفاده شود، این کالا یا خدمت اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و در نتیجه میزان درصد آن (منظور وزن آن است) در شاخص قیمت مصرف کننده CPI بیشتر خواهد بود.

معمولا در جامعه بیشترین مصرف را مواد خوراکی، حمل و نقل و حامل های انرژی به خود اختصاص می‌دهند و در نتیجه بیشترین وزن را در شاخص قیمت مصرف کننده دارند، پس هرچه این موارد بیشتر گران شوند گزارش تورم کل افزایش می‌یابد و گرانی در جامعه بیشتر حس می‌شود. همچنین با استفاد از شاخص قیمت مصرف کننده کل می‌توانیم دریابیم که حقوق کارمندان باید چه مقدار افزایش یابد تا جوابگوی نیاز خانواده باشد.

cpi در فارکس

تاثیر خبر CPI بر روی فارکس

اگر به عنوان یک معامله‌گر فارکس در بازار مشغول به ترید هستید و یا همراه با یک پراپ تریدینگ، ترید بدون سرمایه‌ی شخصی را انتخاب کرده باشید، قطعا نام شاخص قیمت مصرف کننده CPI به‌گوش شما خورده است. این خبر یکی از مهمترین رویداد هاست که به صورت ماهانه از سمت BLS یا همان اداره کار ایالات متحده تحلیل و منتشر می‌شود. اخبار مهم فارکس معمولا در سشن معاملاتی نیویورک منتشر می‌شوند زیرا مهمترین ارز فارکس که همان دلار ایالات متحده‌ی آمریکاست تاثیر بسزایی بر روی بازار دارد و اخبار مربوط به آن هم بر روی بازار های جهانی و سهام تاثیر گذار است.

به خوبی می‌دانیم که زمانی که تورم بالا می‌رود ارزش پول ملی به صورت معکوس عمل میکند و کاهش می‌یابد. پس زمانی که خبر CPI برای دلار منتشر می‌شود و اطلاعاتی مبنی بر افزایش تورم کل در آن وجود دارد، باید منتظر شکست قیمت دلار باشیم.

از طرفی دیگر، زمانی که تورم در آمریکا بالا میرود، سرمایه‌گذاران مختلف سرمایه‌ی خود را به دلیل جلوگیری از بی ارزش شدن از سهام و بازار های آمریکا خارج می‌کنند و آن را در کشور های دیگر مانند ناحیه‌ی یورو سرمایه‌گذاری می‌کنند.در نتیجه شاخص های سهام در آمریکا یک کاهش نسبی را تجربه می‌کنند. هرچند که شاخص قیمت مصرف کننده در نتیجه‌ی سیاست های پولی بانک مرکزی می‌باشد، اما انتشار آن دوباره باعث واکنش بازار می‌شود.

فرض کنید که به دلیل افزایش تورم، ارزش پول ملی کاهش می‌یابد، این افزایش باعث بالا رفتن شاخص تورم کل و تورم خالص می‌شود.از طرفی دیگر انتشار این دو گزارش دوباره باعث کم شدن ارزش پول ملی و بالا رفتن تورم می‌شود. شاید کمی‌ پیچیده باشد اما در اقتصاد کلان این چرخه برخی اوقات به وجود می‌آید.

حال سناریوی دیگر این است که افزایش تورم به دلیل رشد فعالیت های اقتصادی و شکوفایی صنعت باشد که در این مورد رفتار سرمایه‌گذاران به شکل دیگری خواهد بود. آنها نه تنها سرمایه‌ی خود را از کشور خارج نمی‌کنند، بلکه به سرمایه‌گذاری های خود می‌افزایند که باعث افزایش شاخص های سهام می‌شود. همچنین افزایش شاخص قیمت مصرف کننده‌ یا همان CPI در اقتصاد یک کشور ممکن است باعث شود که عده‌ای از سرمایه‌گذاران ارز در آن کشور نگران کاهش ارزش پول خود شوند؛ در نتیجه پول نقد را به دارایی‌هایی سخت تبدیل می‌کنند.

بخوانید : هر چیزی که باید درباره دلار آمریکا بدانید

دارایی سخت به معنی سرمایه هایی می‌باشد که قابلیت تولید شوندگی نداشته باشند و به صورت طولانی مدت ماندگاری بالا داشته باشند مانند زمین، فلزات گران قیمت (طلا و نقره) و همچنین بیت کوین. این امر می‌تواند باعث افزایش ارزش فلزات مانند طلا و زمین در کشور شود.

ارتباط تورم و ارزش پول ملی شاید کمی‌ پیچیده به نظر برسد اما شما به عنوان یک معامله‌گر فارکس می‌توانید با سنجش شرایط اقتصادی کشور مورد نطر و دیگر فاکتورهای دیگر دید مناسبی از شاخص قیمت مصرف کننده و شاخص بیکاری داشته باشید واز نظر فاندامنتال بازار را به خوبی تحلیل کنید.